L’esterilització és un tema recurrent a les consultes veterinàries, i no és per menys. És realment beneficiós per als nostres amics de quatre potes? Quin és el moment ideal per dur a terme aquest
procediment? Han de tenir almenys una camada abans de ser esterilitzades? Un estudi recent a nivell mundial ha proporcionat estadístiques esclaridores sobre aquestes qüestions.
Avantatges i Desavantatges de l’Esterilització en la Gossa
Una de les revelacions més importants d’aquest estudi confirma el que alguns treballs prèvis ja havien suggerit: les gosses esterilitzades tendeixen a viure més temps que aquelles que no ho estan.
Ara, aprofundim en els pros i contres d’aquest procediment.
L’esterilització com a mètode per abordar problemes de comportament no ha demostrat ser efectiva, llevat dels casos d’agressivitat relacionada amb el dimorfisme sexual, com ara baralles
entre animals del mateix sexe. Tot i que s’ha especulat que les gosses esterilitzades podrien tenir menys accidents al evitar la tendència a escapar-se durant el zel, encara no hi ha evidència estadística que ho recolzi aquesta afirmació.
Els principals avantatges de l’esterilització en les gosses inclouen la prevenció de tumors mamaris, el tipus més comú de càncer en aquestes mascotes (afectant a més del 26% de les gosses), i la prevenció de la piòmetra, una condició greu que afecta entre el 15% i el 24% de les gosses no esterilitzades entre els 4 i 10 anys d’edat. A més, l’esterilització elimina completament el risc de piòmetra i redueix significativament el risc de tumors uterins i ovàrics. Específicament, el risc de tumors mamaris es redueix dràsticament, especialment si es realitza la cirurgia abans del primer zel (amb un risc del 0,5%).
No obstant això, no tot són avantatges. L’esterilització és un procediment quirúrgic que comporta certs riscos, com ara complicacions postoperatories que poden afectar al voltant del 6% dels casos. Tot i que generalment són lleus, com inflamació de la ferida o problemes gastrointestinals menors, també s’han informat complicacions més greus en ocasions.
A més, hi ha algunes condicions que semblen tenir una major incidència en les gosses esterilitzades. El sobrepès és un dels més comuns, afectant a més del 30% d’aquestes mascotes. La incontinència urinària també és una preocupació, afectant entre el 5% i el 20% de les gosses esterilitzades, amb més freqüència en aquelles de més de 20 kg de pes. Afortunadament, aquest
problema sol ser controlable amb medicació.
Finalment, tot i ser rares, hi ha algunes malalties que semblen ser més freqüents en les gosses esterilitzades, com ara l’osteosarcoma, l’hemangiosarcoma, la diabetis i la ruptura del lligament creuat.
Conclusions i Recomanacions
Tot i els riscos i desavantatges esmentats, els avantatges de l’esterilització superen àmpliament els possibles inconvenients. De fet, l’únic risc que supera estadísticament els beneficis és el sobrepès i l’obesitat.
Per tant, recomanem l’esterilització de les gosses quan són joves, idealment abans del primer zel, i després mantenir-les amb una dieta equilibrada i una vida activa per allargar al màxim la seva esperança de vida i evitar complicacions relacionades amb el sobrepès.
En resum, l’esterilització en les gosses és una eina important per prevenir malalties greus i millorar la seva qualitat de vida, sempre i quan es tingui en compte i es gestionin adequadament els possibles riscos i complicacions associades al procediment.