La Vacuna de la Leishmaniosi

Efectivitat, Seguretat i Recomanacions

La controvèrsia que ha generat la vacuna contra la leishmaniosi, juntament amb la informació que circula a Internet en contra d’ella, ha creat un intens debat sobre si s’ha de vacunar o no els animals contra aquesta malaltia.

El propòsit d’aquest article és presentar les conclusions dels estudis mèdics seriosos i imparcials que existeixen sobre ella.

Efectivitat de la Vacuna de la Leishmaniosi
Per entendre què fa la vacuna de la leishmaniosi, és important explicar que aquesta malaltia ha estat present en els nostres gossos durant molt de temps. Molts gossos són picats pel mosquit transmissor, i tot i que s’infecten, són capaços de superar la infecció sense mostrar signes de malaltia.

No obstant això, no sempre ocorre així, i molts gossos no responen adequadament a la infecció, desenvolupant la leishmaniosi clínica. Aquí és on entra en joc la vacuna de la leishmaniosi; ensenya al gos a respondre adequadament contra la malaltia, evitant que desenvolupin la malaltia clínica, encara que no eviti la infecció.

Dos estudis de camp avalen l’efectivitat de la vacuna de la leishmaniosi:
Un d’ells mostra que, comparant gossos vacunats amb no vacunats, els gossos vacunats tenen una menor càrrega parasitària que els no vacunats. A més, els gossos no vacunats tenen una major probabilitat de desenvolupar la malaltia clínica, i tots els casos greus es van donar entre els gossos no vacunats.

Un altre estudi va demostrar que en una zona de alt risc de contagi, durant un període de 2 anys, el 72% dels gossos no vacunats tenia anticossos contra la leishmaniosi, mentre que entre els gossos vacunats, només el 57% tenia anticossos.

Aquests estudis avalen l’ús i la recomanació de la vacuna de la leishmaniosi.

Seguretat de la Vacuna de la Leishmaniosi
Hi ha estudis experimentals i de camp en els quals s’ha administrat la vacuna fins a 4 vegades sense que apareguin complicacions greus. No obstant això, la febre, la inflamació al punt d’inoculació de la vacuna i els trastorns digestius són possibles efectes secundaris.

Recomanacions
La nostra posició respecte a la vacunació contra la leishmaniosi és que SÍ recomanem la vacunació dels animals, però és important tenir en compte diversos punts:

  • La vacuna protegeix davant de la malaltia clínica, no davant del contagi.
  • No s’ha de prescindir dels mètodes que SÍ eviten el contagi, com ara els collarets i pipetes veterinàries.
  • La vacunació ha d’anar sempre acompanyada de mesures addicionals de protecció, com ara l’ús de collarets o pipetes, per garantir una protecció gairebé completa.

En resum, la vacuna de la leishmaniosi és una eina important en la prevenció d’aquesta malaltia, però és fonamental complementar-la amb altres mesures per a una protecció òptima de les nostres mascotes.